Vastuut ja velvoitteet
Työturvallisuuslaki (738/2002) on työsuojelun peruslaki. Se määrittelee työnantajan ja työntekijöiden velvollisuudet sekä työsuojelun yhteistoiminnan perusteet. Laissa käsitellään työpaikoilla esiintyviä mahdollisia haitta-, vaara- ja kuormitustekijöitä sekä niiden hallintatoimia. Laki velvoittaa työnantajaa opastamaan työntekijöitään riittävästi työhön, työtehtäviin ja työoloihin sekä varmistamaan, että työntekijä on ymmärtänyt opastuksen.
Työelämän keskeiset lait sekä niitä täydentävät määräykset tulee pitää työntekijöiden nähtävillä kaikilla työpaikoilla. Työturvallisuuslainsäädännön lisäksi on noudatettava työmarkkinaosapuolten välisiä sopimuksia, työpaikkakohtaisia määräyksiä ja työnantajan ohjeita työturvallisuudesta.
Turvallisten ja terveellisten työolojen lähtökohta on työpaikkojen oma-aloitteinen toiminta. Työnantaja ja työnantajan edustajina toimivat esihenkilöt ovat juridisesti päävastuussa työturvallisuudesta.
Jokaisella meistä asemastamme ja työtehtävästämme riippumatta on velvollisuus työntekijöinä huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta.
Osion alasivut
Yhteinen työpaikka, yhteisten vaarojen työpaikka ja vuokratyö
Monet yritykset sekä tilaavat että tuottavat palveluja alihankinta- ja vuokratyönä. Verkostoituminen ja yhteistyö toimialoilla ja toimialojen kesken yleistyy. Teollisuuden yritykset ja julkisen sektorin organisaatiot tilaavat palveluita yksityisten palvelualojen toimialalta. Tyypillisiä alihankintapalveluita ovat esimerkiksi siivous- ja kiinteistöalan, vartioinnin, talous- ja tietohallinnon palvelut.
Työntekijän velvollisuudet ja oikeudet
Työpaikan työturvallisuuden ja työterveydenkehittämisessä on tärkeää, että työntekijät osallistuvat siihen aktiivisesti. Oikea asenne turvalliseen työskentelyyn on ammattitaidon perustekijä. Työntekijöiden velvollisuutena on noudattaa työnantajan antamia määräyksiä ja ohjeita sekä huolehtia työssään omasta ja muiden työtekijöiden turvallisuudesta.
Työsuojelun yhteistoimintahenkilöt – työsuojelupäälliköt, työsuojeluvaltuutetut, varavaltuutetut, asiamiehet ja toimikuntien jäsenet – osallistuvat asiantuntijoina työpaikkansa työturvallisuusasioiden käsittelyyn.
Työsuojeluviranomaisena toimivat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet, joiden tehtävänä on valvoa alueellisesti työturvallisuutta ja työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista.