Työsuojelutoimikunta
Työpaikalle, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, perustetaan työsuojelun yhteistoimintaan työsuojelutoimikunta tai vastaava yhteistoimintaelin.
Työsuojelutoimikunnan kokoonpano
Työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä on neljä, kahdeksan tai kaksitoista. Jäsenistä neljännes edustaa työnantajaa, puolet sitä työntekijä- ja toimihenkilöasemassa olevien ryhmää, joka on suurempi ja neljännes sitä ryhmää, joka on näistä pienempi.
Työnantaja nimeää edustajansa työsuojelutoimikuntaan. Työntekijöiden edustajana työsuojeluvaltuutettu on itseoikeutettu toimikunnan jäsen, muut työntekijöiden edustajat valitaan työsuojeluvaltuutetun valinnan yhteydessä.
Työsuojelutoimikunnan sijasta työpaikalla voidaan sopia paikallisesti korvaavasta yhteistoimintajärjestelystä.
Työsuojelutoimikunnan tehtävät
Laajaa työntekijäryhmää ja työpaikkaa yleisesti koskevat työsuojelun yhteistoiminta-asiat käsitellään työsuojelutoimikunnassa tai sitä vastaavassa yhteistoimintaelimessä.
Työsuojelutoimikunnan keskeisiä tehtäviä on tehdä työturvallisuutta ja työterveyttä koskevia kehittämisehdotuksia työnantajalle, seurata työsuojelun toimintaohjelman ja työterveyshuollon toteutumista ja tehdä niistä kehittämisehdotuksia.
Työsuojelutoimikunnan tehtävänä on myös tehdä esityksiä työsuojelukoulutuksen, työnopastuksen ja perehdyttämisen järjestämiseksi ja osallistua työkykyä ylläpitävään toimintaan.