Gemensam arbetsplats, arbetsplats med gemensamma risker och hyrt arbete
Många företag både beställer och producerar tjänster via underleverantörer och som hyrt arbete. Nätverkande och samarbete inom och mellan branscher blir vanligare. Företag inom industrin och organisationer inom den offentliga sektorn beställer tjänster från den privata tjänstesektorn. Typiska underleverantörstjänster är till exempel städ- och fastighetstjänster, bevakningstjänster och ekonomi- och informationshanteringstjänster.
Arbetarskyddslagen fastställer skyldigheterna för alla som agerar på arbetsplatsen, oavsett bransch. När man köper tjänster, dvs. underleverantörsarbete, använder hyrt arbete eller agerar sida vid sida inom ramen för gemensamma risker, är det viktigt att reda ut arbetarskyddsfrågor mellan parterna. Arbetsgivare och egenföretagare har en skyldighet att samarbeta för att genomföra säkerheten.
När tjänsternas beställar- eller leverantörsföretag är verksamma i en internationell miljö är det viktigt att vara medveten om att man följer lagstiftningen som gäller i det land där företaget är verksamt.
Gemensam arbetsplats
- På en gemensam arbetsplats arbetar samtidigt olika arbetsgivares arbetstagare eller egenföretagare som underleverantörer.
- På en gemensam arbetsplats hör ledningen och övervakningen av arbetet och arbetsgivarens därtill relaterade skyldigheter till respektive företags egen arbetsgivare.
- Arbetsgivaren som beställer tjänsterna och utövar den huvudsakliga bestämmanderätten ser till att en utomstående arbetsgivares arbetstagare får tillräcklig information om olägenheterna och riskerna på arbetsplatsen.
- Arbetsgivaren som agerar som tjänsteproducent ska också informera den beställande arbetsgivaren om aktuella risker och olägenheter förknippade med arbetet.
- På en gemensam arbetsplats förblir rätten att leda arbetet och det därmed sammanhängande ansvaret hos den arbetsgivare som producerar tjänsterna. Arbetsgivaren i fråga sköter skyldigheterna förknippade med övervakning, arbetsmetoder och arbetsredskap.
- Författningar som gäller gemensamma arbetsplatser finns i 5 kap. i arbetarskyddslagen. Kapitlet innehåller också separat bestämmelser om verksamhetssätten för gemensamma byggarbetsplatser.
- Bestämmelser om hur arbetarskyddssamarbetet ska ordnas på en gemensam arbetsplats finns i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen.
Arbetsplats med gemensamma risker
- En arbetsplats med gemensamma risker är ett gemensamt utrymme, såsom ett köpcentrum eller kontorshotell, där olika arbetsgivare och entreprenörer arbetar självständigt.
- En arbetsplats med gemensamma risker skiljer sig från en gemensam arbetsplats genom att aktörerna är oberoende av varandra.
- Alla som är verksamma i en gemensam lokal är skyldiga att samarbeta och informera varandra om olägenheter och risker som de har observerat och om deras eliminering och samordningen av de nödvändiga funktionerna.
Hyrt arbete
- I hyrt arbete arbetar de hyrda arbetstagarna hos en annan arbetsgivare än sin egentliga arbetsgivare, dvs. i ett bemanningsföretags lokaler, och under den andra arbetsgivarens ledning och tillsyn.
- Ansvaret för arbetssäkerheten fördelas mellan bemanningsföretaget och användarföretaget. Sålunda betonas vikten av samarbete och ömsesidig överenskommelse. Ansvarsområden ska fastställas när avtalet utarbetas.
- Arbetsgivaren som tillhandahåller uthyrd arbetskraft ansvarar för arbetsgivarens grundläggande skyldigheter, såsom att ordna företagshälsovård för sina arbetstagare.
- En arbetsgivare som tar emot hyrda arbetstagare ansvarar för förutsättningarna och förhållandena under vilka arbetet utförs på arbetsgivarens egen arbetsplats.
- En arbetsgivare som överlåter uthyrd arbetskraft ser till att denna arbetskraft med tanke på sin yrkeskompetens uppfyller kraven för det arbete som den mottagande arbetsgivaren har meddelat att arbetstagarna kommer att utföra.
Central lagstiftning
Arbetarskyddslagen, 6 kap. 49–55 §
De grundläggande principerna för gemensamma arbetsplatser, ansvarsfördelningen och skyldigheten att tillhandahålla information på arbetsplatser.
Författningarna gäller för alla arbetsplatser, oavsett bransch.
Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen 5a kap. 43a–43h §
Föreskrifter om samarbete på gemensamma arbetsplatser, en gemensam arbetarskyddschef och tillstånd för en arbetarskyddsfullmäktig som är anställd hos en utomstående arbetsgivare att röra sig på arbetsplatsen.
Arbetsavtalslagen, 1 kap. 7 §
Föreskriver följande: ”När arbetsgivaren med samtycke av arbetstagaren överför denne till en annan arbetsgivares förfogande (användarföretag), övertar användarföretaget rätten att leda och övervaka arbetet samt de för arbetsgivaren föreskrivna skyldigheter som har direkt samband med hur arbetet utförs och ordnas. Användarföretaget ska lämna arbetstagarens arbetsgivare de uppgifter som arbetsgivaren behöver för att kunna fullgöra sina skyldigheter.”
Lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft
Främjar efterlevnaden av arbetsvillkor och skapar förutsättningar för företag att säkerställa att företag som ingår avtal med dem om hyrt arbete eller användningen av underleverantörer uppfyller sina lagstadgade skyldigheter som avtalsparter och arbetsgivare.